Valg af telt.
Valget af telt afgøres blandt andet af pengepungen. Jeg ville vælge anderledes, hvis pengene ikke begrænsede. Man kan få rigtig meget for relativt få penge som samtidig næsten opfylder deres formål fuldt ud.
Vandreturene er dem som stiller de højeste krav. Teltet må ikke veje for meget. Jo mindre vægt desto bedre.
Det skal kunne modstå kraftige vindstød. Det skal være vandtæt. Når vi er isoleret i vildmarken i øsende regnvejr, skal det bare holde tæt. Netop i længerevarende regn skal det også være rummelig nok til, at alt grej kan være indendørs samtidig med, at der er plads nok til madlavning.
Teltet kan fordeles på flere personer. Vi vandrer altid i funktionelle grupper på to. Det vil sige, at der er udstyr, så hver to personer har fuldt udstyr til at vandre for sig selv.
Jeg har valgt et trepersoners tunneltelt med forrum. Der er god plads i ukvemsvejr, men det er i den tunge ende. Min makker har købt et to-personers telt uden forrum. Det vejer væsentligt mindre, men er ikke godt nok i længere tids skidt vejr.
Vi medbringer begge telte i bilen og tager stilling på lokaliteten ud fra vejrudsigten og indtrykkene. Rygsækkene har overtræk, så de kan sagtens overnatte udenfor i regnvejr.
Når vi rejser på motorcykel med to personer eller i kano med overbæringer (kano og udstyr skal transporteres over land) er det oplagt at bruge "fjeldteltet".
En dejlig formiddag efter en hel dags vandring og overnatning i silende regn. Der tørres tøj og telt.
Hvis kanoturen er uden overbæringer, og det er en motorcykel kun med en person, kan man tillade lidt mere vægt. Det kan give mere komfort på overnatningsstedet, som specielt er aktuelt i dårligt vejr.
Her har vi valgt et større telt med ståhøjde. Det er oprindeligt designet med to sovekabiner og et rum i midten mellem sovekabinerne. Vi har i mange år brugt det som et fem personers telt (to voksne og tre børn). Det kan vi ikke længere. Nu fjerner vi den ene sovekabine og bruger teltet som et topersoners telt med masser af plads.
Det er ikke til det vilde vejr, men beskytter generelt godt. Der er faktisk plads til, at 9 voksne kan sidde ved borde på stole indenfor, når sovekabinen ikke er slået op. Så der er plads nok til at samles komfortabelt i køligt vejr eller i regnvejr. Det er vores mest anvendelige telt til dato.
En hurtig overnatning i Tønder undervejs sydpå
Ophold i teltet under kraftig regn i Sydtyskland. Nanna satte pløkke i så hun blev våd. Jeg laver mad over et gasblus. Bordet er et sammenklappeligt aluminiumsbord.
Hvis ferien foregår i bil er ovennævnte telt fantastisk til overnatninger på rejsen. Det er hurtigt at slå op og tage ned. Når vi dropper kabinerne og breder campinggulvtæppe ud, kan alle fem sagtens sove indendørs med god plads.
Det er dog i underkanten, når vi skal campere i længere tid. Det kan løses på flere måder. Vi har flere små tre-firepersoners telte af den billigere type. De kan f.eks. anvendes til festivaler, men de kan også anvendes på disse rejser. Så det større telt kan kombineres med et eller to af de små telte.
En mere komfortabel løsning er vores kæmpe villatelt. Det er tungt, og det er omstændeligt og tidskrævende at slå op (og ned). Det byder til gengæld på masser af plads og et indeklima, som kun bomuldstelte kan tilbyde. Vi har faktisk kun brugt det på to ferier. Vi er vist mere nomader end fastliggere.
Jeg har et telt som har fulgt mig siden jeg var 18 (mere end 30 år). Det har været til utallige festivaler, rundt i Europa flere gange (både i tog og på motorcykel), på kanotur i Sverige og på vandretur i fjeldet. Det er meget let og ekstrem hurtigt at slå op. Nu er det mørt og med synligt hul i loftet. Et stykke GAFFA-tape afværger det værste. Alligevel bliver det brugt. Når vi skal bruge en hurtig overnatningsplads, og vejret er i den gode ende, er det foretrukket.
På motorcykeltur i Slesvig i flotteste sommervejr. Teltet er suppleret med en presening. I sådan en varme sover jeg helst i det fri.
Hvad ville jeg så gerne have, hvis pengene ikke begrænsede? Jeg vil have to indgange, så det er muligt at lave gennemtræk. Teltene bliver også lettere i forhold til størrelsen i de dyrere klasser.
Nye tider med telt og tarp.
Vores "store" telt, som er omtalt ovenfor, er mørt og utæt efter mange års brug. Det er samtidig med at børnene er blevet voksne og flyttet hjemmefra. Behovet er derfor ændret væsentligt.
Vi fik fat i et super super campingtelt. Det er meget gennemtænkt. Mørke i sovekabinen, meget mulighed for ventilation, myggenet overalt, ståhøjde og næsten selvstående. Det nye store telt er for tungt til andet end bil.
Faktisk synes jeg, at fjeldteltet (nævnt ovenfor) er i den tungere ende. Jeg vil gerne have mindre vægt. Vi har købt et ganske lille to-personers telt. Der er åbninger i begge sider med myggenet og en ganske lille apsis. Det vejer godt 2 kg. Det har dog et par ulemper. kabinen slås op før end oversejlet lægges over. Det er ikke smart i regnvejr. Det vil også være en prøvelse, hvis det regner i lang tid. Der er ikke meget plads til madlavning og hygge.
Det kan løses langt hen ad vejen med en såkaldt tarp. En avanceret presening af teltstof som kan lave tag over pladsen enten med medbragte stænger, vandrestavene eller på stedet fabrikerede stænger. Den kan så sættes op i regnvejr inden teltet og problemet med oversejlet er klaret. Den kan udgøre en tør plads foran teltet i længerevarende regn. Den vejer ca.300g.
Billedet er fra en motorcykeltur.
Tarpen kan også bruges som læ med en vandrestav eller gren. Det fungerer også fint i regnvejr for en person
_________________________________________________________________