På tur / Mad

Friluftsmad

 MC/bil-mad (og hjemme i køkkenet)

 
Nedenstående opskriftsamling er til mad der ikke kan holde sig ret lang tid eller kræver lidt mere plads end til en lang tur med rygsæk.
Udgangspunktet er også her at man kan bruge Trangiakøkkenet, men alle andre kan naturligvis også bruges. Det er en meget stor fordel, at man anvender en gasbrænder eller en benzinbrænder.

Vi medbringer altid dåsemad (f.eks. Kylling i karry), ris og salt på motorcykelture. Uanset der sker, hvad kan man så redde aftensmaden.

Jeg vil ikke skrive om madlavning med diverse pulverblandinger, der blot skal tilsættes lidt kød. Det er en udmærket løsning og opskriften kommer af beskrivelsen på poserne. Ofte kan den forbedres med f.eks. peberfrugt i tern.

Opskrifterne nedenfor er beregnet til 2-3 personer og er opbygget omkring madlavning på Trangia køkkenet med gasbrænder.
Det indeholder 2 gryder (1,5 og 1,75 liter) og en pande. Alle andre køkkener kan selvfølgelig bruges, bare de har gryder af ovennævnte størrelser og en pande. Af ekstra udstyr er der en ekstra pande (fundet på et loppemarked), et skærebrædt fra trangia som er multianvendeligt plus diverse køkkenredskaber.
 
 ---

Lette opskrifter til turen

Æggekage til morgenmad*

Olie el. smør til stegning
4-5 pølser
Bacon (ca. 125g)
Champignon (evt. på dåse)
Cherrytomater (6-10 stk.)
3 æg
1. Skær pølserne i et antal stykker. Steg pølsestykkerne på panden.
2. Tilsæt bacon, og steg indtil det er brunet/sprødt
3. Hæld det i en gryde.
4. Steg champignon (drænet og snittet)
5. Tilsæt tomater. Steg indtil de bliver bløde.
6. Pisk æggene sammen i en tallerken eller gryde.
7. Hæld champignon og tomater i samme gryde som de stegte pølser og bacon.
8. Tilsæt ved behov lidt mere olie el. smør til panden.
9. Hæld æggemassen på panden når den er varm.
10. Efter et minut tilsættes det stegte. Pres det ned i æggemassen. Steg forsigtigt videre indtil æggemassen er stivnet.
8. Serveres med sprødt brød eller toast.

---------------------------------------------------------------------------------------

Spaghetti Carbonara

250 gram spaghetti/pasta
150 gram bacon
2 æg
6 spsk. fløde (8-13% kaffefløde)
4 tsk. reven parmesanost
Persille
Salt og peber
1.Skær bacon i stykker p ca.2,5 cm.
2.Kog spaghettien/pastaen i 5 minutter og lad den trække i 5 minutter.
Imens spaghettien/pastaen trækker:
3.Rist baconstykkerne sprøde på panden.
4.Pisk æg, fløde, parmesanost, salt og peber sammen i en tallerken.
5.Kom æggemassen i en varm gryde under kraftig omrøring og tad den af varmen, når den begynder at blive tyk. Den må ikke koge.
6.Bacon og spaghetti/pasta vendes i æggemassen. Drys med persille og evt. ekstra parmesanost.
7.Det hele vedes kort over varmen (for at sikre sig mod evt. salmonella)
8.Retten er klar.

--------------------------------------------------------------------------------------
Krydret kylling med couscous

120 gram kyllingefilet
40 gram mandler (hakkede)
1/2 rød peberfrugt (tern)
Lidt bacon (3-4 skiver-tern)
200 gram couscous
4 + 2 dl vand
2 spsk. syltetøj
olie
chili
rosmarin
1.Kog 4 dl. vand i en gryde.
2.Hæld couscous i. Når vandet koger igen, sættes gryden lunt.
3.Hak løget.
4.Skær kyllingen i små stykker.
5.teg baconternene.
6.Steg løget. Lad kyllingestykkerne stege med til de har fået farve.
7.Lad peberfrugten stege lidt med til sidst.
8.Tilsæt 2 dl. vand, hakkede mandler, syltetøj og krydderier.
9.Lad det simre indtil kødet er gennemkogt.
10.Blandingen hældes over couscous.
11.Retten er klar.

-------------------------------------------------------------------------------------
Oksekød med enebærsauce

Kartoffelmospulver til 3 personer
320 gram skært oksekød
2 dl. vand
1 løg
1 tsk. mel
1 laurbærblad
2 enebær (knust)
1/2 bouillionterning
1 spsk. skummetmælkspulver
Salt og peber
1.Kødet skæres i strimler
2.Løget snittes fint.
3.Kødet steges ved kraftig varme.
4.Løget steger med.
5.Melet tilsættes.
6.Vand, laurbærblad, enebær, bouillionterning og skummetmælkspulver tilsættes. Det simrer indtil kødet er gennemkogt.
7.Smag til med salt og peber. Gryden holdes varm.
8.Kartoffelmosen laves.
9.Retten er klar.

--------------------------------------------------------------------------------------
Kylling med svesker og mandler

400 gram bulgur
6 dl. vand
80 gram fersk kyllingebryst
Olie
50 gram svesker
50 gram rosiner
50 gram mandler (hakkede)
1 dl. æblejuice
1 dl. vand
1 tsk.oregano
Salt og peber
1.Kødet skæres i strimler/tern
2.Kog bulguren i letsaltet vand i ca. 5minutter. Gryden holdes varm.
3.Kyllingestykkerne, sveskerne, rosinerne og de hakkede mandler svitses i olien.
4.Juice og vand tilsættes. Kog indtil kyllingen er gennemkogt.
5.Retten er klar.

--------------------------------------------------------------------------------------
Kartoffel med skinke og tomat

Kartoffelmospulver til 3 personer
1 håndfuld soltørrede tomater
150 gram parmesanskinke
Paprika
Salt og peber
Skinke og tomater skæres i strimler
Varm letsaltet vand til kartoffelmospulveret til kogning.
Skinke og tomatstrimler tilsætttes og gennemvarmes.
Kartoffelmospulveret tilsættes og piskes.
Retten er klar.

--------------------------------------------------------------------------------------
Pasta med Gorgonzolasauce

400 gram pasta
2,5 dl fløde (evt. kaffefløde)
2,5 dl cremefraiche
200 gram Gorgonzola
Reven muskatnød
Peber
1.Kog pasta i letsaltet vand i 5 minutter. Lad den trække under låg indtil resten er færdigt (ca.5 minutter)
2.Smuldr Gorgonzolaen i en gryde og tilsæt fløden.
Lad osten smelte over svag varme under omrøring.
3.Rør cremefraichen i. Smag til med muskat og peber.
4.Retten er klar.

-------------------------------------------------------------------------------------
Karrygryde med abrikoser

300 gram ris
5,5 dl. vand
1 løg
Olie
1 stor tsk. karry
4 skiver bacon
1 gulerod
50 gram selleri
100 gram tørrede abrikoser
1 peberfrugt (rød)
Ingefær (revet)
2 dl. vand
1 spsk skummetmælkspulver
Salt
1.Løget snittes fint.
2.Baconen skæres i strimler.
3.Abrikoser, gulerod, selleri og peberfrugt skæres i små stykker.
4.Kog risen i letsaltet vand i 5 minutter. Gryden holdes varm.
5.Svits løg og karry i olie i en gryde.
6.Tilsæt baconstykkerne og steg dem.
7.Tilsæt abrikoser, gulerod, selleri og peberfrugt til gryden.
8.Tilsæt lidt reven ingefær.
9.Tilsæt vand, skummetmælkspulver og salt.
Lad det koge et par minutter.
10.Retten er klar.

------------------------------------------------------------------------------------
Champignongryde

Kartoffelmospulver til 3 personer
1 brev champignonsovs
1 liter vand
1/2 dl røde linser
1/2 dl. tørrede svampe/champignon
1porre
150 gram skært oksekød
1 fed hvidløg
Basilikum
Salt og peber
1.Oksekødet skæres i strimler
2.Porren skæres i ringe
3.Oksekødet steges ved kraftig varme.
4.Porreskiverne svitses kort med.
5.Sovsepulveret tilsætttes.
6.Vandet tilsættes
7.Linser, svampe og hvidløg tilsættes.
Det hele simrer i 10-15 minutter.
8.Kartoffelmosen laves.
9.Retten er klar.

-------------------------------------------------------------------------------------
Chiliæg*


Billedet viser retten som snart er færdig
1 lille løg
1 grøn peberfrugt
Hvidløg (1 fed)
1 dåse hk.tomater med chili á 400g
2-3 æg
Revet ost
Brød (f.eks. toastbrød)
 
Kan suppleres med bacon og pølsestykker.
Så startes med at stege bacon i små tern.
1. Hak løget og peberfrugten fint.
2. Steg løg og peberfrugt til de er bløde.
3.Tilsæt hvidløg (knust eller finthakket).
4.Hæld tomaterne i og lad det simre uden låg i 10 minutter.
5. Lav huller i tomatsaucen og slå æggene ud i dem. Steg forsigtigt indtil æggene er stegte.
6. Drys ost over og steg under låg indtil osten er smeltet.
7. Server med sprødt brød (evt. ris eller kartofler).

--------------------------------------------------------------------------------------
Bøf stroganoff med pasta*

1 stort løg
Champignon (evt. på dåse)
Smør/olie
3-400g oksekød i tynde strimler
Creme Fraiche (ca.250 ml 18%)
400g pasta
1. Hak løget fint. Snit champignon.
2. Steg det kød, løg og champignon på en pande hver for sig og bland det hele i en gryde.
3. Bland creme fraiche i gryden, og smag det til med salt og peber. Lad det simre lidt i gryden.
Hold det varmt.
4. Kog pastaen i en gryde efter forskrifterne.
5. Til sidst justeres tykkelsen af grydens indhold ved at tilsætte en smule vand fra pastaen. Det varmes op.

--------------------------------------------------------------------------------------

Hakket kød couscous*

   
   
   
1 løg
3-400g hakket kød
Olivenolie
Tørrede abrikoser evt.rosiner (ca.1,5 dl)
50g pinjekerner
kanel
couscous (ca.2,5 dl)
1 bouillonterning
1. Hak løget
2. Steg kød og løg i olivenolie i to omgange. Det stegte hældes i den største gryde
3 Hak abrikoser (el. rosiner) groft.
4. Tilsæt de hakkede frugter, pinjekerner og kanel til gryden med kød og løg. Varm det op. Tag det af varmen og hold det varmt.
5. Kog ca.4 dl vand i en gryde. Opløs bouillonterningen. Hæld couscous i. Stil det til side i 5 minutter.
Imens simrer kødblandingen over blusset.
6. Couscous hældes i kødblandingen under omrøring. Det kan være nødvendigt at tilsætte mere vand.
Lad det simre i 5-10 minutter. Smag til.

-------------------------------------------------------------------------------------

Super hurtig pastasauce med tun*

Hvidløg (1 fed)
Persille
Olivenolie
1-2 dåser tun
Citronsaft
250 g pasta
Parmesanost
1. Hak persillen og hvidløget. Steg det i få minutter på panden i olien.
2. Tilsæt drænet tun og lad den stege det lidt med.
3. Tilsæt citronsaft. Hold det varmt.
4. Kog pastaen efter anvisningerne på pakken. Hæld vandet fra og tilsæt tun/persilleblandingen. Smag til med salt og peber.
5. Tilsæt parmesanost og evt. lidt mere olie.

___________________________________________________
Lækker frugtomelet*

Æblerne bør skæres i mindre stykker end på billedet. Halv så store
 
Bemærk billedet til højre. En ekstra pande som låg.
2-3 æg
Kondenseret mælk (2-3 spsk.)
1-2 æbler, pærer eller bananer
Smør
Evt.cognac
1. Pisk æg og mælk sammen.
2. Snit frugterne og sted dem forsigtigt bløde i smørret.
3. Tilsæt æggeblandingen. Når den er stivnet, vendes det hele på panden. Drys evt. med cognac.

___________________________________________________
Gryde med svinekød og ananas

200 g hamburgerryg
1 løg
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
100 gram ananas i tern
1 dl ananaslage
2 tykke skiver agurk
1 dl. vand
1/2 bouillonterning
3 spsk kinesisk soya
1 tsk. vineddike
Ris
1. Kødet og løget skæres i strimler og svitses kort (løgene må ikke få farve) i en gryde. Låget lægges på og det simrer i 5 min.
2. Ananaslagen, vand, bouillon, soya og vineddike blandes i en gryde og koges ved svag varme.
3. Peberfrugt og agurk skæres i strimler.
4. Det hele hældes i gryden med kødet og koger i ca. 10 min.
5. Der laves ris til.
___________________________________________________
*Kilde: Ovenstående opskrifter er taget fra: Din camping bog, Ed og Kate Douglas, Nyt Nordisk Forlag.
En aldeles fremragende bog om camping på alle måder. At anbefale.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Whiskygryde

Whiskysovs
2,5 dl Fløde
200g Svinekød i tern
2 gulerødder (i tern)
1 Porre (i tynde skiver)
Poseris (vilde ris)
Salt
Fedtstof til stegning
1.Kødet kan forsteges hjemmefra af hygiejniske hensyn.
2.Kødet steges på panden.
3.Gulerodsternene steges lidt med.
4.Gulerødderne og kødet hældes i gryden. Fløde og Whiskysovs tilsættes. Det varmes op til kogning. Gryden sættes til side med låg på.
5. Vandet til risen varmes til kogning. Posen med ris og salt puttes i. Nu skiftes der lidt frem og tilbage mellem gryderne for at holde dem varme.
6. Når kødet og gulerødderne er ved at være møre tilsættes porreskiverne til whiskysovsen. Det skal ikke have ret meget.

__________________________________________________
Bulgurgryde med Gorgonzola

3 dl grov bulgur
4,5 dl vand
Strimlet kød (gerne 2 stk.schnitzler)
Et stort løg (i småstykker)
1 spsk Gorgonzola
Fløde
1 Rød peberfrugt (i tern)
Fedtstof til stegning
Salt og peber
1.Det strimlede kød brunes og krydres med peber
2.Løgstykkerne steges med
3.Når løget er blødt tilsættes Gorgonzolaen. Når den er smeltet tilsættes fløde, så retten akkurat er dækket. Tilsæt lidt salt.
4.Mens kødet simrer ristes et knust fed hvidløg i olien. Bulguren ristes lidt med. Vandet tilsættes og koges op. Der tilsættes salt. Det simrer i 5 min. Tages derefter af blusset i 5 min.
5.Nu tilsættes peberfrugten til kødet. Det varmes op og simrer indtil bulguren er færdig.
Kødsovsen smages til med salt og peber.
Det hele hældes sammen og røres rundt.

___________________________________________________
Fyldte ringe af peberfrugt.

To æg
1 rød peberfrugt (el. grøn)
Fedtstof til stegning
Evt. bacon
Evt. forårsløg
Evt. løg
osv.
Peber
Salt
Evt. chili
Evt. paprika
1.Pisk æggene sammen med 2 spsk vand og salt og peber
2.Endestykkerne skæres fra peberfrugten og snittes i tern
3.Skær peberfrugten i 4 ringe.
4.Ternene fra endestykkerne steges lidt på panden. Tages derefter til side.
5.Peberringene steges let
6.En smule af æggemassen hældes ud i bunden af ringene. Når det er størknet til en bund, hældes resten af æggemassen i.
7.Peberfrugtsternene puttes ned i ringene i æggemassen.
Det simrer indtil æggemassen er størknet.
.....
8Man kan putte alt muligt i ringene. Baconstykker kan steges sammen med ternene.
Forårsløg kan let steges osv.
Det samme gælder forskelllige krydderier efter smag.

Til sidens top

_____________________________________________________
Ovn på gasblus (incl.Trangia)

Det er muligt at lave ovnmad på et gasblus. Beskrivelsen af funktionen og opbygningen ses på siden med kogegrej.

--------------
Ovnret med koteletter

Denne opskrift kan bruges som udgangspunkt. Man kan ændre på kødet, grønsagerne og krydderierne.
 
Koteletter
1,5 dl. ris
Hakkede tomater (1 dåse)
Løg i tern (1-2 stk.)
Æbler i tern (1-2 stk.)
Mangochutney (sød)
Ketchup
Vand
Salt
Peber
Karry
Grill krydderi
Fedtstof til stegning

1. Koteletterne steges og krydres med salt, peber og en del grillkrydderi
2. Imens koteletterne steger smøres Omnia formen. Risene drysses i. Dåsen med flåede tomater hældes over risene.
3. Koteletterne lægges oven på de hakkede tomater.
4. Løg- og æbletern svitses i karry i ca. 5 min. på samme pande som koteletterne blev stegt på.
5. Hvis panden ikke er stor, skal løg/æble blandingen over i en gryde. Nu tilsættes 3 spsk Mangochutney, 0,5 dl ketchup og ca. 0,5 liter vand.
Der krydres med salt og peber.
Det varmes til kogning.
6. Blandingen hældes over i Omnia formen. Jeg oplevede, at 0,5 liter vand var for meget, så må man regulere således, at koteletterne er i væske.
7. Nu samles Omniaovnen og sættes på gasblus i ca. 0,5 timer. Kødet skal være gennemstegt.
 
 

_______________________________________________________________

Mad der forberedes hjemmefra

Det kan være rart, at de første måltider er hurtigt lavet på den første del af turen. På det tidspunkt er det rart at kunne koncentrere sig om at rejse.

Nedenfor er opskrifter som for kagernes/brødets vedkommende kan holde sig længe og gryderetterne kan laves hjemmefra og så genopvarmes.

Gryderetterne skal holdes afkølet undervejs. Hvis det er meget varmt eller de skal bruges sent, kan de være frosset hjemmefra i bøtter og derved samtidig give kulde til de andre fødevarer.

------------------------------------
Ungarsk gullasch*

5-600g oksekød i tern (2,5 cm)
1 stort finsnittet løg
Hvidløg
1stk. rød peberfrugt
Paprika
1 ds.hakkede tomater (200g)
tomatpuré
mel
Oksebouillon
Timian (gerne frisk)
Til serveringen: Creme fraiche
1. Snit løget fint. Hak peberfrugten. Knus hvidløget.
2. Lav 200ml oksebouillon
3. Brun kødet i en stegepande i portioner. Læg kødet i en stor gryde eller en stegeso efterhånden som det er klart.
4. Steg løg, peberfrugt og hvidløg indtil de er blevet bløde.
Rør 1 spsk paprika i. Steg endnu 1 minut.
5. Tilsæt tomater og 2 spsk. tomatpuré.
6. Bland melet med en lille smule bouillon, rør det i panden og tilsæt derefter resten af bouillonen.
Tilsæt timian og smag til med salt og peber.
7. Hæld saucen over kødet og lad blandingen simre i et par timer.


________________________________________________________________
Bananbrød*

250 g mel
2,5 tsk bagepulver
85g smør + lidt til smøring
150g lys muscovado sukker
3 modne bananer
100mL yoghurt naturel
2 æg
Evt. 85 g hakkede valnødder
1. Forvarm ovnen til 180 grader
2. Sigt mel og bagepulver sammen i en skål. Gnid smøret i, indtil blandingen ligner fine brødkrummer.
3. Mos bananerne med en gaffel, og tilsæt dem til melet sammen med yoghurt, æg og evt.valnødder. Pisk det hele sammen.
4. Smør en brødform. Hæld dejen i. Glat toppen af og lave en fordybning i midten.
5. Bag 60-75 min. indtil et spyd kan stikkes i kagen og stadig er ren, når det trækkes op.
Lad brødet afkøle i 5 minutter i formen og vend det derefter ud på en rist, så det kan køle helt af.
__________________________________________________________________

Til sidens top



 
 
 I tidens løb har jeg samlet nogle opskrifter på mad, der er ret nemme at lave med udgangspunkt i Trangia køkkenet.
På det sidste eksperimenterer jeg med bålmad og meget enkle tørrede retter til 1-2 personer.