På tur / Mad / Tørring af kød mm.

Tørring af kød, grønsager og retter

Tørring af kød

For at øge holdbarheden af kød er det nødvendigt at behandle det hjemmefra. Vi tørrer kødet.
Kødet skal helst være magert og ikke sejt.
Kødet skæres i små tern eller tynde strimler. Det fordeles ud på bagepapir. Det tørres i ovnen ved 40 grader i 12 timer. Ovnen skal køre med luftcirkulation (varmluft) og med ovndøren på klem for at komme af med fugten. Jeg sætter en grydeske i klemme i ovndøren.

Kødet ende med at veje under det halve af den friske vægt. Typisk fører mine tørringer til at det vejer ca. 1/3 af den friske vægt.
Nu kan kødet holde sig meget længe forudsat, at det ikke udsættes for fugt.

Når det skal anvendes i madlavningen, er det en fordel at lade det trække i vand et stykke tid ellers bliver det for hårdt at tygge. 1-2 timer kan gøre det. Jeg sammenlignede vægtforøgelsen over 2 timer og 8 timer. Forskellen var minimal. Det vil ikke opnå friskvægt igen, og det vil ikke være som frisk kød.

På billedet ses tre bageplader. Den til venstre med tern af svinekam, den i midten med champignon og den til højre med henholdsvis finsnittet løg og rød peberfrugt. Alle tre plader kom i ovnen samtidig, så der kan godt tørres større portioner af gangen.
Det lange strimler af rød peberfrugt var et forsøg. De tørrede ikke godt nok på 12 timer.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tørring af grønsager
af Aksel Hjuler

Jeg tørrer grønsager i ovnen ved lavest mulige temperatur, hvilket nok er 40-50 grader. De skal tørres - ikke tilberedes.

Jeg tørrer dem i ca.12 timer. Vi har med held tørret grønsager udenfor på en varm sommerdag. Jeg vil prøve at tørre ved brændeovnen.

Grønsagerne snittes i små stykker:
- Champignon (favorit). Et stort champignon skæres i 4 skiver. Tørrer godt.
- Løg (kan ikke undværes). Skæres i små firkanter, max 1X1 cm. Tørrer rimeligt.
- Gulerødder. ½ cm tykke skiver. Tørrer rimeligt.
- Selleri (favorit). Stykker på ½ cm tykkelse, ca. 4x4 cm. Tørrer godt.
- Peberfrugt. Skiver på ½ cm. De bliver ikke helt tørre og er ikke så holdbare som de øvrige grønsager.

Jeg kan ikke finde tørrevagt for andet end løg og selleri:
- Løg. 4 store løg (jeg fik dem ikke vejet) blev tørret ned til 85 g
- Selleri. Et lille selleri (heller ikke vejet) blev tørret ned til 40 gram.

Opbevaring i plastposer. Jeg har prøvet at opbevare det i papirsposer, da jeg var bange for kondens i plastposerne. Det viste sig ikke at du: jeg tror at grønsagerne opsugede fugt fra luften. I hvert tilfælde rådnede de efter kort tid.
 
Jeg har lige tjekket nogle tørrede madvarer, som har ligget på kontoret i 2 måneder. Både farsen, selleri og løg var stadig ok. Det dur!


Tørret selleri Tørret løg

Tørret hakket kød
________________________________________________________________

Nye måder at tørrre på

Nu er ovenstående ovntørring erstattet med tørring i Dehydrator. Oprindelig er en sådan mest designet til at tørre frugt og urter.
Den kan fint bruges til at tørre kød og grønsager. Med finthullede plastikbakker kan den også tørre madrester.
Det skal tørrres ned til under halv vægt.
Før tørring. Bemærk bakken til venstre. Den er lavet af siden på en plastikdunk og gennemhullet med boremaskine. Det bruges til madrester Efter tørring.
 
De tørrede ingredienser kan pakkes i poser som portioner. Det er især let med madrester. Så skriver jeg udenpå, hvor meget vand der ca. skal tilsættes. Det passer med knap samme vægt som maden.
På billedet ses en madrest der er tørret og vacuumpakket. I posen ved siden af er der afmålt en passende mængde kartoffelmos.
Når maden skal bruges tilsættes vandet. Det koges op og trækker i mindst 1/2 time. Det kan evt. koges op et par gange.
I tilfældet med kartoffelmosen vurderes i sidste kogning, hvor meget vand kartoffelmosen skal bruge. Det tilsættes og koges op igen. Så tilsættes kartoffelmosen og vupti en portion mad med meget lille forbrug af brændstof.
 
_______________________________________________________________ 
Tomatsovslæder/tomatlæder
 
Tomatlæder
Man kan lave tomatsnacks ved at koge tomater sammen med sukker til en tyk masse. Denne kan tørres i ovn eller dehydrator (50-60 grader i 8-10 timer). Se nedenfor.
 
Tomatsovslæder
Man kan lave en vegetarisk ret ved at lave en tomatsovs. Det kan f.eks. være:
1 gulerod (revet)
1 peberfrugt (finsnittet)
1 løg (fintsnittet)
2 fed hvidløg (fintkakket)
1 dåse konc. tomatpure
1 dåse hakkede tomater
Paprika, oregano, basilikum, salt og peber
 
Man kan tilsætte alle mulige grønsager.
 
Grønsagerne svitses i lidt olie. Tomatpure og krydderierne svitses med et par minutter. De hakkede tomater tilsættes. Retten koger sammen, så den er meget tyktflydende. 
 
Tørring 
Sovsen fordeles i et tyndt lag (ca 1 cm) på bagepapir i ovn eller dehydrator. Jeg bruger dehydrator. Der skal sikres at der kan ske en luftudskiftning, så jeg dækker halvdelen af den ene bakke med bagepapir og derefter den modsatte ved bakken oven over. Så tvinges luften hen over sovsen. Der dehydreres i 8-10 timer ved 50-60 grader. I den sidste periode kan man evt vende tomatsovspladerne.
 
Ret: Pasta med tomatsovslæder
2 pers.
1/2 pose kvickpasta, 1/2 tomatlædersovs, salt -------- evt. bacon, smør, olivenolie el. andet godt.
En gryde sættes over varmen med vand.
Tomatsovslæderet rives i mindre stykker og puttes i en anden gryde sammen med pasta og salt. Nu hældes kogende vand over så det dækker og  ikke mere. Det koger i 3 minutter i mens der spædes med kogende vand, hvis det bliver for tørt.
Til sidst tilsættes evt. bacon, smør, olivenolie el. andet godt.
 
_________________________________________________________________