På tur / Primitiv
 

Tilbage til det oprindelige

Mere primitivt

Kogegrej
På en tur fik vi den tanke, at det kunne være spændende at være mere afhængig af naturen. Vi kunne jo bruge brændbart materiale fra naturen til at varme med i stedet for medbragt brændstof så som gas eller benzin. Det ville samtidig mindske behovet for medbragt brændstof = mindre vægt.
 
4) ???
 
Shelter
Normalt slæber vi et telt med. Det er et meget effektiv skjul for regn, blæst, insekter og kulde. Det vejer dog noget, og skærmer af for kontakten til naturen.
 
__________________________________________________________________

Træbrænder (Wood Gasstove)

Jeg har nu bygget en såkaldt Wood gas stove af tre konservesdåser samt lidt net fra en engangsgrill.Byggevejledningen findes på dette link.
Den bør kunne brænde på smågrene, som man altid kan finde. Mere om det når jeg har lært den at kende.
Så er den prøvet af. Den er svær at fodre. Grenene skal være meget små, og så skal den fodres hele tiden. Det er for bøvlet.

Så lavede jeg et "komfur" af en Ikea bestik beholder. Den fungerer meget bedre. De større stykker træ kan bare skubbes ind af åbningen efterhånden, som de brænder af. Den blev testet med ret vådt træ, og varmede alligevel maden.
Der arbejdes videre på overvejelser omkring den.
Til sidens top
________________________________________________________________

Kelly Kettle

Der er nu landet en Kelly Kettle i min turban. Jeg kalder den skorsten med vand. Den er meget fascinerende. Den varmer vand meget hurtigt blot med lidt smågrene. Jeg testede den i regnvejr med vådt træ. Det fungerede, så der blev et par krus varm kakao til min kone og jeg. Måske vi kan satse på tørkost på vandreturene, så varmt vand kan gøre det hele?
Der arbejdes også videre med dette projekt.
 

Projekt: Kelly Kettle
Vi har leget lidt med Kelly Kettle. Den varmer vand på rekordtid. Jeg har tørret mad i min Dehydrator. En sammenkogt kraftig smagende ret med ris. Det kogende vand hældes over den tørrede ret og trækker 1/2 times tid. Jeg vejede maden før tørring og efter. Så vidste jeg hvor meget vand, der skulle tilsættes.
 
I dette forsøg bruger jeg Ikea komfuret (se træbrænder). Jeg piller skruerne af og vender den om. Vupti brændekomfur.

Efter opblødningen varmes retten indtil konsistensen er passende. Maden smagte som før tørringen.
Nu arbejdes der på, at finde en lille gryde der kan passe til Kelly Kettle. Deres egen gryde er for lille.

Kelly Kettle har nu selv udviklet en indsats, så "bålfadet" kan omdannes til et komfur. Indsatsen kan puttes ind i bålfadet, så det fylder ikke mere.
Den volder dog lidt problemer. Ild der brænder med kraftige flammer, dør næsten, når "skorstenen" fjernes. Det hjælper med kraftig pusten. Den er dog kun prøvet af med vådt træ.
 
 
Jeg opgav projekt Kelly Kettle. Jeg synes, den fylder meget og så kan den kun koge vand. Hvis det er til mad, skal det tit, alligevel have et opkog i gryden. Jeg burde nok fra starten, have satset på en stor Kelly, så den kunne bruges i en Base Camp til flere mennesker. Der vil den være genial og sjov.
 
__________________________________________________________________

Svensk feltkomfur

Jeg faldt over et svensk feltkomfur. Det kan fyres med sprit eller træ. Der er to gryder i med håndtag, samt brænder op beholder til sprit. Meget spændende.
 Nu har jeg afprøvet det på en vandretur på Hærvejen. Det gave en kæmpebrændvabel. Håndtaget på den lille gryde (den til venstre) bliver sindsyg varm. Der skal medbringes noget som grydelap. Den store gryde er god at lave gryderet i, men er svær at hælde fra.
Desværre brugte jeg meget sprit, på trods af det minimale behov for opvarming. Vand til kakao og gryderetten varmes til kogepunktet, trækker og opvarmes igen.
Græsset under brænderen var tørret til brændfarligt, så man bør væde jorden først.
Alt i alt har jeg nu lært at sprit er et ret tungt brændstof i forhold til gas og det svenske køkken ikke levede op til mine drømme.
 
__________________________________________________________________

Shelter

At sove under en tarp (presenning, teltflage) beskytter mod vind, sol og regn, samtidig med at der et tæt kontakt til naturen og frisk luft om næsen. Det er en fantastisk oplevelse. Det kan samtidig give mere plads end i teltet.
Det beskytter ikke mod insekter og storm.
Mulighederne for opstilling er mange. Jeg linker til en beskrivelse af 15 opstillinger med en rekangulære tarp: Link
Jeg har afprøvet en opstilling som yder maksimal beskyttelse og blot kræver et mindre antal pløkker og en vandrestav (el. en gren). Det bestod testen i slilende regn. Meget hyggeligt at se direkte ud i regnen fra sit tørre leje.
Det går fint ind til efteråret og de koldere dage, så bliver oplevelsen nemt ødelagt af kondens på undersiden. Det drypper ned, og man skal bestemt ikke røre. Det kræver meget udluftning, så nedenstående opstilling dur ikke.
Tarpen kan naturligvis også bruges sammen med et telt og derved skaffe meget ekstra plads. Det hører til under afsnittet lejrudstyr.
Noget helt andet er insekter. De kan ødelægge oplevelsen. Til tider kan snegle også gøre det. De kan finde på at kravle ned i f.eks. en støvle.
For at beskytte mod dem og samtidig spare vægt, kan man medbringe et indertelt (myggenet) eller købe et specielt værn. Jeg har stor glæde af den sidste. Der skal blot bruges et antal pløkke og to vandrestave eller grene.
Opstillingen er en tarp, som dækker den ene side mens jeg laver mad mm. Til nat slog jeg tarpen ind over, så den dækkede, som et gammeldags telt. Der er udgange i begge ender. Meget let og behagelig.
 
Tarpen kan også bredes ud som et halvtag over indgangen i siden. Det kræver bare en gren eller en stang til at holde den oppe. Så kan man kokkere i læ ved regnvejr. Det er vist nedenfor under forsøgsopstillingerne.
 
______________________________________________________________
Vi må jo se i øjnene, kræfterne ikke er tiltagende. Tvært imod. Så nu overvejes, hvordan vi kan klare os med lettere rygsække. Vi kan ofre formuer på letvægtsgrej, men vi kan også forsøge at klare os med mindre luksus. Det er jo ikke sikkert, at luksusen bliver mindre. Det er at genfinde, metoder der er brugt før alle opfindelserne.
 
I fortællingerne fra før i tiden, havde de ikke avanceret grej i moderne forstand. Hvis vi ser bort fra gæstebuddet, så var uldkappen, den man overnattede i. Bålet var komfuret. Jeg kunne godt tænke mig, at prøve den med uldtæppet. Det kradser bare så forfærdeligt. Den springer jeg over.
Bålet er straks mere interessant. En primitiv overdækken i stedet for teltet osv.