Opskrifter
Opskrifterne nedenfor er beregnet til 2-3 personer og er opbygget omkring madlavning på Trangia køkkenet. Det indeholder 2 gryder (1,5 og 1,75 liter) og en pande. Alle andre køkkener kan selvfølgelig bruges, bare de har gryder af ovennævnte størrelser og en pande.
Udgangspunktet er varer som skal kunne holde i længere tid og veje lidt.
Det kan være en fordel, at pakke varerne sammen i poser, således at hver ret udgør en pose med afvejede ingredienser.
Det kan anbefales at medbringe lidt majsmel til at jævne retterne ved behov.
_______________________________________________________________
Udgangspunkt: tørrede varer
(Aksel Hjuler)
Her er opskrifter på aftensmad samt én opskrift på råkost. De er beregnet på vandreture, hvor vægten skal være lav. Jeg vil anbefale at der krydres lidt mere end normalt, for kødsmagen ved tørret kød er ringere end ved ferskt kød. Til gengæld er smagen af tørrede grøntsager kraftigere (og bedre) end ved friske.
Når de tørrede dele skal opblødes, skal de i vand i mindst 1 time. Jeg har erfaring for at 3 timer giver det optimale resultat, men kan man vente så længe? Kødet er hårdere jo kortere tid det ligger til opblødning.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalkungryde med ris
4 personer
150 g tørret kalkunbryst, svarende til ca. 5-600 g fersk kød
20 g tørret løg svarende til 1 stort løg
20 g tørret peberfrugt (helst rød hensyn til farvesammensætningen) svarende til til 1/2 frisk peberfrugt
1 ds kokosmælk (hov: er det ikke for tungt til vandring: jo men har du noget bedre?)
2 tsk karry
1 tsk spidskommen
En stilk løvstikke, også gerne tørret
Olie Salt og peber efter behag
|
1.Læg de tørrede dele til opblødning i vand mindst 1 time. 2.Svits karry, spidskommen og løvstikke i olie og læg det til side. 3.Svits kød og løg. 4.Bland det hele sammen og tilsæt kokosmælk, peberfrugt, salt og peber. Lad det snurre 15 minutter. Server med kogte ris. Man kan med fordel jævne kødretten med lidt maizenamel. |
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kødsovs med pasta
4 personer
150 g tørret oksefars svarende til 5-600 g fersk kød 20 g tørret løg svarende til 1 stort løg 20 g tørret gulerod svarende til 3 store gulerødder 20 g tørrede champignon svarende til 250 g friske 20 g tørret selleri svarende til ½ selleri 1 ds koncentreret tomatpure (hov: er det ikke for tungt til vandring: jo men har du noget bedre?) 2 tsk paprika 2 fed hvidløg 2 tsk oregano Olie Salt og peber efter behag |
1.Læg de tørrede dele til opblødning i vand mindst 1 time. Jeg kan bedst lide selleri, når det ikke er alt for opblødt. Det giver en stærk karakteristisk smag, og der skal tygges lidt. 2.Svits paprika, løg og hvidløg i olie 3.Bland kødet, gulerod og selleri i og svits det sammen et par minutter. 4.Tilsæt tomatpure, oregano, salt og peber. 5.Lad det snurre 10 minutter. 6.Serveres med pasta.
Man kan med fordel jævne kødretten med lidt maizenamel.
|
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Råkost på hvedekerner
4 personer
Det kan være et problem at få råkost i fjeldet, da det normalt kræver friske råvarer. I denne opskrift er hovedingrediensen tørrede hvedekerner og der tilsættes tørrede frugter og grønsager, så det kan holde sig selv på længere ture.
1 dl hvedekerner 100 g tørrede abrikoser 100 g rosiner 20 g tørret selleri svarende til ½ selleri 20 g tørrede æbler svarende til 3 gode æbler 1 pose nøddemix |
1.Dressing af olie, balsamico eddike, sennep og hvidløg. Blandes og tilsmages hjemmefra. Gerne lidt kraftig. 2.Hvedekernerne koges ½ time og afkøles.
3.Alle ingredienser sammenblandes og skal trække ½ time. De tørrede ingredienser opsuger noget dressing, men bibeholder en kraftig frugt/grønsags smag.
|
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------